Primul desen animat românesc, interzis pe motiv de politică externă. Prietenii dictatori africani nu trebuiau stânjeniți

de: Iulia Kelt
29 03. 2023

În mod evident, cei ce au crescut înainte de Revoluție, își amintesc de Mihaela, Miaunel și Bălănel, Pin-Pin sau chiar Pătrățel, desene animate foarte apreciate în acea perioadă.

Toate aceste producții au fost realizate de Animafilm, iar desenele animate făcute de acest studio erau difuzate și dincolo de granițele Republicii Socialiste România.

Totuși, la fel ca multe alte filme care au fost supuse cenzurii, și desenele animate au trecut pe sub aceleași furci caudine, fiind „puricate” îndelung de tovarăși.

Robinson Crusoe, primul film animat românesc – a fost interzis de comuniști

Robinson Crusoe, primul desen animat românesc de lungmetraj, supus cenzurii ceaușiste

Cel mai bun exemplu în acest sens este desenul animat românesc Robinson Crusoe, realizat de Animafilm, în regia lui Victor Antonescu. Această producție a „avut voie” să ruleze abia după căderea regimului comunist și a bifat, în mod oficial, premiera în data de 1 iunie 1990.

„La doi ani după crearea studioului Animafilm, în 1966, Georges de La Grandière, patronul companiei EDIC din Paris, a început o colaborare cu noi, având ca scop realizarea unor desene animate după fabulele lui La Fontaine. Dintre fabulele propuse, eu am realizat Greierele şi furnica,

Stejarul şi trestia, respectiv Iepurii şi broaştele. Pentru Greierele şi furnica am primit în 1970 premiul Perla Televiziunii Italiene, la Milano”, a relatat, ani mai târziu, Victor Antonescu, citat de adevarul.ro.

Cu toate că oportunitățile era nenumărate, filtrele comuniste nu au percutat. „Intrarea în producție a avut loc în primăvara anului 1971. Pentru că în legislația existentă la momentul respectiv nu fusese prevăzută posibilitatea realizării unui lungmetraj de animație, doar în privința filmelor artistice existând prevederi privind finanțarea pe o perioadă mai mare de un an de la intrarea în producție, a fost nevoie de un artificiu.

Astfel, de comun acord cu partea italiană, s-a stabilit ca lungmetrajul să fie împărțit în episoade, trei dintre ele având ca termen de predare finalul anului 1971 (Naufragiul, Canibalii, Vineri) și celelalte șase, finalul anului următor (Epava, Petrecerea, Alarma, Prizonierii, Ultima bătălie și Salvați)”, a relatat, de asemenea, Victor Antonescu, potrivit sursei citate anterior.

Robinson Crusoe, primul film animat românesc – a fost interzis de comuniști

Gopo a fost cel care s-a străduit să-i oprească animația de la difuzare

Filmul animat Robinson Crusoe era gata de difuzare, însă, din păcate, acesta nu a mai ajuns să fie văzut de copiii din România – nu atunci, nu cel puțin. „În martie, filmul a fost prezentat spre vizionare și aprobare la două benzi, conform uzanțelor, președintelui Consiliului Culturii și Educației Socialiste, Dumitru Popescu, supranumit Dumnezeu. Acesta a văzut lungmetrajul, nu a emis observații și a trimis filmul înapoi la studio. Fusese stabilită și data premierei, 26 mai 1973.

La câtva timp, mă trezesc cu Gopo, care pe atunci lucra la Geneva pentru UNESCO, spunându-mi că a auzit faptul că am făcut un lungmetraj de animație și că ar dori și el să-l vadă. La sfârșitul vizionării, m-a felicitat și a plecat. În după-amiaza aceleiași zile, s-a primit un telefon de la Consiliul Culturii în care se solicita, la cererea președintelui, o nouă vizionare.

A doua zi, regizorul avea să primească vestea cea proastă: filmul fusese interzis, fără vreun motiv logic, care să aibă vreun sens.

„Am rămas perplex în momentul în care am aflat că cel care s-a străduit să oprească filmul de la difuzare a fost chiar Gopo.

Motivația gestului a fost probabil aceea că nu putea accepta nici măcar ideea ca altcineva din România să facă primul lungmetraj de animație, acest drept cuvenindu-i-se doar lui. De altfel, peste câțiva ani a încercat să dreagă busuiocul”, a completat regizorul.

Totuși două dintre motivațiile oficiale au fost acestea: „Date fiind relațiile noastre cu țările africane, nu ne putem permite să-i jignim prezentându-i ca pe niște canibali” și „Dacă albii erau negri şi invers, filmul mergea!”.

Din fericire, acest serial animat a bucurat, imediat după Revoluție, o nouă generație de copii, el fiind difuzat ani de-a rândul pe TVR, în cadrul programului special pentru copii.